Zdravšie náhrady klasickej múky

28. septembra 2018

Zdravšie náhrady klasickej múky:

Pripravili sme Vám prehľad zdravších náhrad klasickej múky, ktoré síce obsahujú lepok, ale aj tak sú zdravšie varianty miesto bežnej bielej múky.

Všeobecné informácie o výrobe: 

– zrno môžeme drviť úderom, tlakom, strihom, rozotieraním + ich kombinácia.
– triedená je podľa veľkosti častíc, množstva minerálnych látok, druhu použitého obilia.
– T-kódovanie podľa obsahu minerálov, čím je vyššie, tým je vyšší obsah minerálnych látok.
– biela múka obsahuje len jadro (bielkovina+ škrob), celozrnná obsahuje: jadro, klíček, otruba  ( vysoký obsah vlákniny a minerálov)
– celozrnná múka býva mletá iným spôsobom ako múka biela. Obsahuje aj vonkajšej časti zrna, ktoré sú bohaté na minerálne látky, vitamíny a vlákninu, preto sú výrobky z nej výživovo hodnotnejšie.
Celozrnná múka má nižší glykemický index. Pečivo je vláčnejšie, vydrží dlhšie jemné, bude tmavšie a výrazne chutnejšie.

Gluténové:

pšeničná, celozrnná pšeničná múka, špaldová, grahamová, ražná, jačmenná, ovsená a kamutová.

 

Bezgluténové:

Ryžová, kukuričná, zemiaková, pohánková, quinoová, sójová, ciroková, cícerová, gaštanová, kokosová, mandľová, sezamová, amarantová, banánová, hrachová, z hroznových jadier, jablčná, konopná, maková, nopálová, pšenová, rascová, tapioková, tekvicová, ľanová a teffová.

 

Pšeničná celozrnná múka:

Pšeničná múka je obohatená o vitamíny a minerály, nakoľko obsahuje pomleté klíčky a otruby. V porovnaní s bielou múkou dodá nášmu telu hodnotnejšie látky a rýchlejšie sa dostaví pocit sýtosti. S minimom tuku a maximom vlákniny bojuje proti nadváhe, srdcovo-cievnym ochoreniam a znižuje množstvo cholesterolu v krvi.

 

Grahamová múka:

Ide o formu celozrnnej múky, pri výrobe ktorej sa škrob jemne pomelie a spolu s otrubami a klíčkovou časťou vzniká hrubšia hnedá múka s orechovou a jemne sladkou chuťou. Originálna grahamová múka je teda nebielená a nerafinovaná, má hrubšiu štruktúru ako celozrnná. Oproti bielej múke obsahuje výrazne viac bielkovín, vlákniny,  vitamínov E, B a minerálnych látok.

 

Špaldová celozrnná múka:

Má vysoký podiel bielkovín, tuku s vysokým obsahom nenasýtených mastných kyselín, sacharidov, minerálov a vitamínov. Obsahuje rozpustnú i nerozpustnú vlákninu. Nerozpustná vláknina je potrebná pre správne fungovanie nášho tráviaceho traktu, rozpustná vláknina sa podieľa na udržaní zdravého kardiovaskulárneho systému. Je ľahšie stráviteľná než iné obilniny a má nižší glykemický index. Je vhodná pre ľudí trpiacich migrénami, vysokým krvným tlakom, cholesterolom, či cukrovkou.

 

Ražná múka:

Raž je blízko príbuzná pšenici, avšak je tmavšia a má tenšie zrno. Zo všetkých obilnín obsahuje raž najvyšší podiel aminokyseliny lyzínu. Je tiež zdrojom komplexu vitamínu B, vitamínu E, železa a niekoľkých druhov minerálov. Ražná múka má pre tráviaci trakt výhodnejšie zloženie, najmä má vyšší obsah vlákniny aj jej skladba je pre človeka priaznivejšia.
Podľa škandinávskych výskumov raž obsahuje množstvo látok s podporou ochrany proti srdcovým a cievnym chorobám. Preto je vhodné zaradenie ražnej múky do jedálnička.

 

Ražná múka celozrnná:

Raž sa vyznačuje vysokou nutričnou hodnotou, je bohatá na vlákninu a minerály. Obsahuje až 70% sacharidov, draslík, síru, železo, fosfor a fluór. Upravuje činnosť čriev, pôsobí proti zápche a hemoroidom. Ražná múka je ťažšia a hustejšia a má nižší obsah lepku. Je výborná najmä na pečenie chleba, ktorý má dlhšiu trvanlivosť, ale i na pečenie perníkov, zahusťovanie polievok, obilné placky a kaše.
Ak sa ju rozhodnete využiť pri pečení, je vhodné ju kombinovať s múkami s vyšším obsahom lepku (napr. so špaldovou).

 

Jačmenná celozrnná múka:

Obsahuje prospešné vitamíny skupiny B, je vhodná pri zápche a obsahuje veľmi málo lepku. Okrem 85% sacharidov je plná vitamínu E a vitamínov skupiny B, najmä vitamínu B5. Znižuje riziko vzniku kožných zápalov, ako aj kardiovaskulárnych ochorení. Z tejto múky s nízkym obsahom lepku si pripravte placky alebo pečivo, ak vás trápia žalúdočné vredy alebo zápcha. Je výborná napríklad na prípravu placiek, lievancov či palaciniek.

 

Ovsená múka:

Celozrnná múka vyrobená z rozomletých ovsených klíčkov a otrúb, so stopami lepku (môže byť však aj úplne bezlepková, ak nenastala kroskontaminácia). Pripraviť si ju môžete doma jednoducho aj vy, rozmixovaním alebo pomletím ovsených vločiek. Je veľmi vhodná na kombinovanie s ostatnými múkami. Dostanete z nej vláčnejšie cesto. Obsahuje o trochu viac zdravých tukov v porovnaní s ostatnými celozrnnými múkami.
Ovos je vhodnou potravinou pre deti vo fáze vývoja a kojace matky. Ovos by mal byť pri poškodení pečene a pri cukrovke častejšie využívanou potravinou, pretože povzbudzuje metabolizmus. Pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi, má estrogénne a antioxidačné účinky. Tiež obsahuje psychoaktívne zlúčeniny, ktoré môžu potlačiť túžbu po nikotíne. Pôsobí antidepresívne. Jeho vysoké dávky však môžu u niektorých ľudí spôsobiť nafukovanie a bolesti brucha.

 

Kamutová múka:

Vďaka vysokému obsahu cenných mastných kyselín, ľahko stráviteľných sacharidov a veľmi hodnotných bielkovín je označovaná ako vysoko energetická obilovina, ktorá zasýti. Obsahuje vitamín E, fosfor, riboflavín, horčík, zinok, železo, niacín, thiamín, komplex zložitých cukrov a mnoho ďalších výživných látok. Je zaujímavá tým, že aj keď obsahuje lepok, niektorí pacienti s celiakiou ho bez problémov môžu jesť. Z výskumu, ktorý vypracoval International Food Allergy Association vyplýva, že mnohí ľudia trpiaci alergiou na pšenicu, nevykazujú alergiu na kamut. Kamut je najmenej alergizujúca potravina.

Obsahuje o 20-40% viac bielkovín ako bežná pšenica. Má mimoriadne vysoký obsah selénu, vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, zinku a horčíku, minerálov a stopových prvkov. Pšenica kamut nie je vhodná pre tých, ktorý trpia brušnou chorobou.