Balzamikové octy

26. marca 2018

Balzamikový ocot je delikatesou, ktorá sa vo veľkom využíva v gastronómii aj napriek svojej vyššej cene. Za kvalitu sa platí a to platí aj pri balzamikovom octe. Vyrába sa z hroznovej šťavy, ktorá sa varí dovtedy, kým z nej vznikne tmavá tekutina – balzamikový ocot.

Balsamico znamená v preklade podobný balzamu – pretože má liečivé a posilňujúce účinky. Aj napriek tomu, že sa označuje pojmom ocot, nejde o ocot v pravom zmysle slova. Je hustý so sladkou vôňou.

Čo obsahuje balzamikový ocot:

Voda, bielkoviny, sacharidy, sodík, fosfor, meď, draslík, vápnik, horčík, železo, chróm, molybdén, mangán a kyselina pantoténová

Možné účinky na zdravie:
– Podporuje imunitu
– Antiseptické účinky
– Podporuje trávenie
– Urýchľuje trávenie
– Odkysľuje organizmus
– Znižuje hladinu cukru v krvi
– Podporuje funkciu obličiek
– Reguluje vodu v tele

Balzamikový ocot môžete smelo používať počas chudnutia pridaním do rôznych jedál, ale môžete ho aj každé ráno piť. Odkysľuje organizmus, prečisťuje a podporuje trávenie čo je pri chudnutí veľmi dôležitá vec.

Použitie balzamikového octu: 
Balzamikový ocot môžete využívať do varenia alebo na pitie ako doplnok. Dbajte však na to, že balzamikový ocot pridávajte až na tepelne spracované jedlá, pretože tepelnou úpravou stráca svoju typickú chuť. Do studenej kuchyne je najvhodnejší, ale poliať si ním môžete aj upečené mäso, ale až po dopečení. Balzamikový ocot sa hodí na prípravu šalátov, syrovej misy, mäsa, rýb, omáčky, rizota, zemiakové alebo cestovinové jedlá, prívarky alebo nátierky. Ak chcete balzamikový ocot piť tak si každé ráno na lačno dajte 1 ČL balzamikového octu do 2,5 deci vody a vypite. Prečistí a naštartuje Vaše telo.

Poznáme aj ovocné balzamiká, ktoré majú typickú a intenzívnu chuť. Sú vyrábané špeciálnou technológiou kvasenia a zrenia výlučne zo šťavy kvalitného a triedeného ovocia. S obľubou sa využívajú v studenej kuchyni na dochutenie šalátov a dezertov, ako aj k príprave teplých jedál. Osvedčili sa pri detoxikačných kúrach ako prísada do nápojov na rozprúdenie lymfatického systému. V sortimente nájdete vynikajúce balzamiká jablko crema, malinové, hruškové, pivové, z bieleho a červeného hrozna, aceto balsamico.