Yacon

16. januára 2018

Jakon (Yacon) je pôvodom z Južnej Ameriky (Ekvádor, Peru, Bolívia). Hľuzy používali už starí Inkovia, ktorí však rastlinu vnímali ako ovocie s liečivými účinkami, nie ako koreňovú zeleninu, tak ako je to u nás. Jeho liečivé účinky sa dajú využiť pre diabetikov, ako diétna zelenina v racionálnej výžive, pre vysoký obsah inulínu v hľuzách, ale aj pri úprave cholesterolu a v prevencii proti niektorým typom rakoviny.

Sú neobvykle šťavnaté, krehké a sladké. Často je Yacon nazývaný „pozemným jablkom”, pretože jeho chuť pripomína jablko s melónom. Zvyčajne sa Yacon konzumuje surový, čerstvý alebo sušený. V posledných rokoch sa z Yaconu vyrábajú tiež sirupy, nápoje, chrumky a vločky. Môže sa smažiť, variť i piecť.

Jakonové listy sa sušia a používajú sa ako liečivé čaje pre diabetikov, pri zápaloch močového mechúra, obličiek a pečene. Má antioxidačné účinky. Zneškodňuje voľné radikály, chráni genetický materiál, spomaľuje starnutie organizmu a pomáha predchádzať nádorovým ochoreniam a sklerotickým zmenám.

Yacon obsahuje cca 20 cenných aminokyselín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, železo a fosfor, karotén, vitamíny A, B1, B2, C a enzýmy. Buľva Yaconu obsahuje až 67% fruktooligosacharidov (FOS), ktoré sú zvláštnym druhom cukrov a nie sú našim organizmom vstrebávané. Pôsobia ako prebiotiká, sú „pokrmom” prospešných baktérií v tráviacom trakte a ich konzumácia môže napomôcť rastu hustoty kostí a chráni pred osteoporózou.

Možné účinky Yaconu:

– podpora liečby cukrovky
– očista organizmu (toxické látky, voľné radikály)
– ochrana pečene
– pri vysokom krvnom tlaku
– pri zápalových ochoreniach močového mechúra a obličiek, pečene, kĺbov a čriev
– pri nadváhe
– pri zápchach
– proti nespavosti
– pri tráviacich problémoch
– proti arterioskleróze
– pri vysokej hladine cholesterolu a triglyceridov
– na obnovu bakteriálnej flóry po liečbe antibiotikami.