Trstinová melasa

26. marca 2018

Trstinová melasa je vhodná pre ľudí, ktorí sú psychicky či fyzicky vyťažení, unavení, cítia sa slabo, alebo sú pod veľkým tlakom vplyvom stresu. Jej účinok sa u všetkých konzumentov prejaví na peknej pleti, zdravých vlasoch a pevných nechtoch. Pomáha udržiavať organizmus v dobrej kondícii a je výborným pomocníkom pri mnohých ochoreniach.

Melasa je cenná hlavne pre svoj vysoký obsah vitamínov, minerálov a stopových prvkov aj keď je vlastne zvyškový produkt, ktorý vzniká po extrakcii cukru z trstiny alebo cukrovej repy. I po jej extrakcii obsahuje okolo 50% sacharidov, ale chuť má troška nahorklú.

Čo je trstinová melasa:

Zloženie trstinovej a repnej melasy je podobné, ale nie rovnaké. Repná melasa chemicky reaguje kyslo, kým trstinová melasa sa správa neutrálne až zásadito, čo má pre ľudský organizmus závažný význam. Trstinová melasa obsahuje stopové prvky a minerály ako chróm, zinok, selén, mangán, molybdén, meď, horčík, fosfor a ďalšie. Dôležitou súčasťou melasy je vápnik, železo, sodík a draslík. To však nie je všetko. V melase sa taktiež nachádza sedem esenciálnych, pre človeka veľmi významných aminokyselín. Tie si naše telo nedokáže vyrobiť, preto sa do organizmu dostávajú potravou. Melasa však obsahuje aj celý rad vitamínov – vitamín A, D, vitamíny skupiny B. Dôležitou zložkou sú enzýmy a nenasýtené mastné kyseliny: linel, linolen, olein a plamitin.

Melasa je zdravotne nezávadná pretože nemá žiadne vedľajšie účinky. Na druhej strane môže určité doplnkové liečivá značne podporovať a urýchľovať tým proces uzdravenia.

Hodí sa ako sirup na sladenie, na pečenie závinu, perníka, do sušienok, do müsli, jogurtu, čaju, paradajkového pretlaku a podobne. Možno ju konzumovať aj samotnú. Iba 1 lyžička denne a doprajete tak Vášmu telu potrebné živiny. Skvelý osviežujúci a zdravý nápoj získate pridaním 1-2 lyžičky jablčného octu alebo citrónovej šťavy do jedného pohára vody s lyžičkou trstinovej melasy.

Zhrnieme si na čo všetko môže mať melasa, iným menom aj čierny zázrak pozitívny účinok:
– Cievny systém: artérioskleróza, vysoký krvný tlak, angína pectoris, infarkt, kŕčové žily, anémie,hemoroidy
– Koža a sliznice: dermititída, ekzémy, psoriáza, bercové vredy, zápal priedušiek
– Pohybové ústrojenstvo: artritída, artróza, reumatické ochorenia, kostné metastázy, osteoporóza
– Poruchy metabolizmu: chronická zápcha, diabetes, žlčníkové a obličkové kamene, obezita, zažívacie problémy, hypovitaminóza
– Poruchy nervové: neuróza, migrény
– Poruchy gynekologické: dysmenorhea, zápaly vaječníkov

 

Natural Jihlava trstinová melasa 400 g

Rapunzel bio trstinová melasa 300g