Sladký život aj bez bieleho cukru

26. marca 2018

V dnešnej dobe sa ťažko vyhneme potravinám, ktoré neobsahujú cukor. Keď sa začneme zdravo stravovať medzi prvými krokmi je vynechať biely cukor. To už vie každý, že biely cukor nie je zdravý. Ale prečo je taký nebezpečný na naše zdravie? A čím by sa dalo nahradiť?

Prečo by sme mali vyradiť biely cukor?

Rafinovaný (čistený) cukor neobsahuje žiadne živiny – minerály, vitamíny, aminokyseliny ani enzýmy. Je látkou, ktorá predstavuje pre organizmus prázdne kalórie. Niekoľko faktov, aké choroby môže vyvolať za dlhodobé používanie: naruší imunitný systém, spôsobuje ukladanie tuku, zvyšuje hladiny cholesterolu, spôsobuje zubný kaz, zvyšuje riziko vzniku cukrovky, spôsobuje migrény a bolesti hlavy, prispieva ku vzniku Alzheimerovej choroby, môže poškodiť obličky, a tak ďalej.

Zdravšie alternatívy čím by sa dal nahradiť biely cukor:

Trstinový cukor: vďaka jeho nechemickému spracovaniu sa v ňom uchovávajú cenné prírodné zložky, je ľahko stráviteľný aj z neho menej priberieme. Obsahuje jednoduché cukry (glukóza, fruktóza).

Hroznový cukor (glukóza): je rýchlym zdrojom energie, po jeho zjedení nasleduje pocit hladu. Ide tiež o prázdne kalórie, pretože hroznový cukor nedodáva žiadne ďalšie živiny, minerály a vitamíny. Výhodami sú: V diéte slúži na udržanie glykémie, je rýchlo dostupný zdroj energie a je ľahko stráviteľný. Nevýhodami sú: pôsobí na tvorbu inzulínu, nie je vhodný pre diabetikov, ukladá sa v podkoží.

Kokosový cukor: je jedinečný hnedý cukor z kokosových kvetov. Má unikátnu charakteristickú chuť, a predsa vyvoláva jemný, teplý, ľahko karamelový efekt. Má antivírusové a antibakteriálne účinky. Prospieva ľuďom s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami hlavne vďaka obsahu draslíka. Posilňuje imunitný systém. Je prevenciou anémie, pretože je aj zdrojom železa. Zastúpený vápnik posilňuje kosti, vláknina prospieva tráviacemu traktu.

Cukor zo stévie: je prírodného pôvodu a nemá žiadne kalórie, má pozitívny vplyv na ľudský organizmus, zlepšuje krvný tlak, znižuje cholesterol, má antibakteriálne účinky, bráni tvorbe žalúdočných vredov, zlepšuje spánok, pomáha pri chrípke a nachladení, zvyšuje imunitu. Je treba vedieť, že „stévia nie je len ideálne sladidlo, ale liečivá rastlinka“.

Melasa: odpad vznikajúci pri výrobe cukru z cukrovej trstiny, sladí menej, posilňuje imunitný systém, dodáva energiu a chráni kĺby. Vďaka vysokému obsahu železa je výbornou voľbou v liečbe chudokrvnosti. Vďaka svojmu obsahu vitamínov, minerálov a stopových prvkov je nielen zdrojom cenných živín, ale aj pomocníkom pri rôznych zdravotných ťažkostiach.

Sirup z agáve: sladidlo získané z kaktusu agáve, má nízky glykemický index. Pôsobí ako prevencia proti srdcovo – cievnym ochoreniam. Posilňuje imunitný systém a chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva Problém je vtom, že hlavná čast tohto sirupu je tvorená fruktózou (keď je pečeň príliš zaťažená fruktózou, tak ju mení na tuk).

Datlový sirup: najväčšia výhoda ďatlového sirupu je tá, že odkysľuje organizmus. Ďatlový sirup však pomáha aj tráveniu, dodáva energiu priebežne do krvi a hlavne nezaťažuje glykemický index, tak ako klasický cukor. Detoxikuje organizmus, ochraňuje bunky pred radikálmi, podporuje trávenie, nezvyšuje rapídne glykemický index, postupne uvoľňovanie cukru do krvi, dodáva energiu priebežne a upokojuje nervový systém

Ryžový sirup:  je zdravšia náhrada sladkého, ale stále je to potravina s vyšším obsahom sacharidov, ktorá zvyšuje glykemický index. Je prírodnou alternatívou rafinovaného cukru, zdrojom vitamínov, ale v malom množstve aj draslíka, horčíka či zinku. Prednosťou ryžového sirupu je nulový obsah fruktózy.

Jačmenný slad: má nízky glykemický index a má vysoký obsah vitamínov skupiny B. Taktiež je v ňom obsiahnuté pomerne veľké množstvo minerálnych látok. Je trochu menej sladší, ale zdravší ako klasický biely cukor. Môžete ho použiť pri pečení koláčov alebo iných cukroviniek.

Javorový sirup: sladidlo získané z miazgy javora cukrového, má protizápalové a proti-rakovinotvorné účinky, znižuje cholesterol, zlepšuje stav ciev a srdca, celkovo zlepšuje kvalitu krvi, ktorú aj čistí od toxínov. Obsahuje minerálne látky, vitamín B, ale aj prírodné organické kyseliny. Je o štvrtinu sladší ako biely cukor, čiže ho spotrebujete menej a dá sa pridávať do každého jedla namiesto rafinovaného cukru.

Xylitol (brezový cukor): je prirodzené sladidlo, ktoré udržiava nízku a stabilnú hladinu krvného cukru a pomáha udržať normálnu hladinu glukózy. Má nízky glykemický index čo pomáha pri prejedaní sa a nadváhe. Mierne zásaditý brezový cukor pozitívne ovplyvňuje celý tráviaci cyklus a alkalizuje organizmus. Prirodzeným spôsobom podporuje činnosť čriev, zabraňuje vzniku zápchy, čím napomáha vyprázdňovaniu usadenín a jedov, čiže očisťuje – detoxikuje organizmus. Brezový cukor neposkytuje živiny pre viac druhov baktérií, čím nás dokázateľne chráni pred zubným kazom, znižuje výskyt zápalov močových ciest, zabraňuje ochoreniam horných dýchacích ciest, znižuje astmatické ťažkosti.

Maltitol: patrí do skupiny alkoholických cukrov. Získava sa zo škrobu. Najčastejším zdrojom škrobu je kukurica, ale môže byť aj pšenica. Tento fakt by mali mať na pamäti celiatici. A vždy kontrolovať, z akého zdroja pochádza. Konečným produktom je sirup alebo prášok. Je vhodným sladidlom pre diabetikov. Má nižší glykemický index ako sacharóza (bežný cukor), čo znamená, že sa pomalšie vstrebáva do krvi. Maltitol má vo vyšších dávkach laxatívne účinky.

Erytritol: Vedľa stévie je to asi najzaujímavejšia varianta náhradného sladidla. Aj toto je alkoholický cukor, ale na rozdiel od xylitolu nemá ani vo väčšom množstve laxatívne účinky. Vyskytuje sa prirodzene v niektorom ovocí a vo fermentovaných potravinách. Kúpiť ho môžete v práškovej alebo kryštalickej forme, niekedy aj v kombinácii s výťažkami zo stévie. Sladí dosť podobne ako bežný cukor, ale nemá takmer žiadnu kalorickú hodnotu. Je vhodný aj pre diabetikov, rovnako ako stévia a xylitol. Navyše taktiež pomáha zabraňovať tvorbe zubného povlaku.

Je individuálne a podľa zdravotného stavu veľmi dôležité, že kto a s akým cukrom nahradí biely cukor. Hlavné je, že môžme mať sladký život aj bez bieleho cukru 🙂