Špenát

23. júna 2022

Špenát je listová zelenina, ktorá pochádza z Ázie. Táto zelenina má najvyšší podiel živín zo všetkých listových zelenín a pritom tak málo kalórii. Je nízkokalorický, prakticky bez tuku a dobrým zdrojom železa.

Okrem tradičného duseného špenátu môžeme pripraviť mnohými spôsobmi. Môže byť základom polievky, príloha k rybe, cestovinám (napr. Lazane), palacinkám. Pridajte do chlebového cesta alebo syrovej omáčky. Čoraz častejšie sa stáva zložkou zeleného smoothie.

Špenát – vlastnosti a účinky na vaše zdravie

Môže chrániť proti zápalu, kardiovaskulárnym problémom a rakovine. Pomáha chrániť oči pred oxidatívnym poškodením.

Napriek všeobecnej mienke nie je špenát zvlášť bohatý na železo, ale aj tak obsahuje cenné živiny. Podľa niektorých výskumov je to dobrý prostriedok na prevenciu rakoviny. Vo špenátu sú obsiahnuté karotenoidy (i beta-karoténu), a to vo vysokých koncentráciách. Obsahuje tiež luteín, karoténový pigment, ktorý pôsobí antioxidačne. Výskumy preukázali, že častejšie konzumácia potravy bohatej na beta-karotén pomáha predísť degenerácie žltej škvrny očnej sietnice, ktorá často spôsobuje slepotu u starších ľudí. Špenát sa oddávna odporúčal na vysoký krvný tlak (obsahuje veľa draslíka, ktorý reguluje krvný tlak), anémiu a tiež zápchu. Tiež obsahuje vysoký obsah vitamínu K 380μg / 100g. Teda ľudia, ktorí užívajú warfarín, si musia dávať väčší pozor na konzumáciu špenátu. Denné množstvo vitamínu K je 90-120μg (mikrogramov-mikrogram).