Psyllium – skorocel indický

23. júna 2022

Psyllium skorocel indický je jemne mletá, veľmi dobre rozpustná vo vode, rýchlo stráviteľná rastlinná vláknina, ktorá dáva pocit nasýtenia z dôvodu vysokej absorbcie. Pri diéte konzumujme pred jedlom jednu polievkovú lyžicu skorocelu indického s pohárom vody a tým výrazne znížime chuť do jedla. Zlepšuje trávenie a vylučovací systém. Nestráviteľné diétne rastlinné vlákno.

Psyllium – skorocel indický  – vlastnosti a účinky na vaše zdravie

Táto na 99% čistá vláknina môže pozitívne ovplyvniť vysokú hladinu cukru v krvi, napomáha pri zápche, vysokom cholesterole aj pri intolerancii glukózy. 

Nájdete ho vo viacerých podobách. V prášku ako doplnok výživy, v podobe čistej psylliovej múky alebo pridanej v rôznych zmesiach múky a v neposlednom rade aj nemletý. Môže byť použitý namiesto múky, do omáčok, prívarkov, chlebov, dezertov, musli alebo pridať do vody, čaju, ovocnej šťavy.

Tento druh skorocelu sa pre farmakologické účinky semien pestuje na plantážach, napr. v Indii, Brazíliou, na Blízkom východe aj na severe Afriky. Hlavnou liečebnou látkou je rozpustná vláknina vo forme bezfarebného slizu, ktorý po zvlhnutí napučiava. Získava sa z osemenia, ktoré sa zo suchých semien zdiera a melie na prášok. Osemenie tvorí asi štvrtinu objemu semena. Je schopné absorbovať vodu a tým asi desaťnásobne zväčšiť svoj objem, najčastejšie sa používa ako šetrné preháňadlo.

Naturmind psyllium 150g – Skorocel indický