Špaldové dukátové buchtičky
Zvonka chrumkajú a vnútri sú jemné a vláčne. S cestom sa výborne pracuje a na plechu ich máte pripravené za 5 minút, žiadne robenie každej buchtičky zvlášť.
Čo budeme potrebovať:
CESTO
- 170 ml mlieko 3,5%
- 70 gram trstinový cukor
- 15 gram čerstvé droždie
- 100 gram maslo 82% tné + 50g na potretie
- 250 gram špaldová hladká múka T 630 +/- 10 gram
- 130 gram špaldová hladká celozrnná múka
1 ks vajce
- himalájska soľ
KRÉM
- 1 ks vanilkový puding v prášku bez konzervantov
- 600 ml mlieko 3,5%
- 2 PL trstinový cukor
Postup:
* Mlieko aj cukor si dáme do hrnčeka, miešame, aby sa cukor rozpustil a mlieko jemne ohrejeme, aby bolo teplé. Pozor, aby nebolo horúce, zabije sa droždie. Rozmrvíme droždie, zamiešame a necháme 5 minút nabobtnať.
* Medzitým si do misky navážime múky, pridáme štipku soli a metličkou zamiešame. Tak sa nám múka prevzdušní a nemusíme ju preosievať. Do múky rozbijeme jedno vajíčko a vlejeme mlieko s droždím. Do toho istého hrnčeka si pridáme maslo a rozpustíme ho. Vlejeme do zmesi a robotom, alebo ručne vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, pridajte trochu múky. Zakryjeme dvomi utierkami a necháme 45-60 min vykysnúť.
* Rúru si zapneme na 160 stupňov.
* Pekáč ci poriadne vymažeme maslom. Vykysnuté cesto jemne vyberieme z misky, dáme na pekáč a rukami jemne roztlačíme rovnomerne po plechu. Zoberieme si radielko a rozrežeme cesto na 7 pásikov vodorovne a 7 zvisle, aby sme dosiahli malé buchtičky.
* Zvyšné maslo si roztopíme a nalejeme do zárezov cesta. Zárezy ešte jemne prejdeme nožom, aby maslo stieklo až dole medzi buchtičky. (pozor nepoškriabte si plech). Necháme podkysnúť 15 min a následne upečieme dozlatista cca 15 – 20 minút.
* Puding si pripravíme redší s viac mlieka podľa návodu. Upečené buchtičky polejeme pudingom a vychutnávame.
Motivovali sme sa Tinkinými receptami a priznám sa, lepšie som ešte nejedla!