Maková múka
Maková múka respektíve mak ako rastlina pochádza z východného pobrežia Stredozemného mora, konkrétne z Perzie.
Maková múka – vlastnosti a účinky na vaše zdravie
Stredoveké slovanské národy už poznali a používali mak, makové semienka spájali s plodnosťou a hojnosťou. Má vysokú nutričnú hodnotu. Obsahuje cenné minerálne látky, vitamíny, bielkoviny a esenciálne mastné kyseliny: fosfor, draslík, horčík, vápnik, sodík, železo, vitamíny: E, B6, biotín, kyselina pantoténová.
Nie je totožná s mletým makom! Rozdiel je v tom, že v prípade múky sa pomocou lisovania za studena odstráni z maku olej. Až následne sa mak zbavený oleja zomelie na jemnú múku. Oproti mletému maku sa múka dá bezpečne použiť aj na pečenie koláčov, ba dokonca aj chleba, buď samostatne alebo v kombinácii s inými múkami.
Na čo je dobré: prispieva k regenerácii organizmu, znižuje krvný tlak, vyrovnáva množstvo cholesterolu v krvi, pomáha predchádzať trombóze a embólii, posilňuje imunitu, posilňuje nervovú sústavu, pôsobí protizápalovo, navodzuje duševnú pohodu.