Lucuma

1. februára 2021

Lucuma je exotické ovocie, ktoré pochádza z Peru. Je označované ako „zlato Inkov”. Rastie v oblasti Ánd. Má výraznú vôňu a chuť, ktorá sa podobá javorovému sirupu a sladkým zemiakom. Zrelé ovocie má žltú dužinu podobnú tekvici. Je bohatým zdrojom sacharidov, vlákniny, vitamínov, antioxidantov a minerálov. Má vysoký obsah beta karoténu, niacínu, železa, vápniku a fosforu.

Lucuma – vlastnosti a účinky na vaše zdravie

Lucuma je v Peru obľúbené ovocie, ktoré môžete v tamojších letných mesiacoch (január až apríl) dostať takmer všade. Rastie v nadmorských výškach 1000 až 2400 metrov. Keďže rýchlo dozrieva a nevydrží dlho čerstvá, nie je vhodná na export. Väčšina produkcie sa hneď spracuje sušením na prášok. Mimo Peru a Chile sa takmer vôbec nepestuje. Bola už oddávna cenená ako výživné ovocie. Jej kresby môžeme dokonca nájsť na starovekej keramike Inkov.

Vďaka pomaly vstrebávajúcim sacharidom je výnimočne sýta superpotravina. Má vysoký obsah betakaroténu, železa a niacínu, vitamínov A a C. Pre jej karamelovú príchuť je zložkou rôznych receptov čokoládových výrobkov a je neodpustiteľná pri výrobe zmrzlín. Svojím nízkym obsahom cukru sa predurčuje na neobmedzenú spotrebu v kuchyni a dodáva pokrmom jedinečnú chuť a zdravú energiu. Vhodná je do pokrmov, nápojov, koláčov, zákuskov aj zmrzliny.

Prečo je dobrá: dodáva energiu, vitamínový komplex, zdroj betakaroténu, železa a fosforu.