Kurkuma
Kurkuma je silný antioxidant, účinne znižuje zápal, antikarcinogénny, antibakteriálny, antivírusový, antimikrobiálny a imunosupresívny (podporuje imunitu). Vhodné korenie do polievok, na mäso, zeleninu aj na dochutenie omáčok. Reguluje tvorbu kožného mazu a kolagénu, čistí póry a prekrvuje pokožku.
Kurkuma – vlastnosti a účinky na vaše zdravie
Je bežnou prísadou v ajurvédskej medicíne na hojenie rán a liečbu kožných
ochorení. Má jasne žltú až oranžovú farbu a zafarbujú sa ňou nielen jedlá, ale i odevy v Indii.
Hlavnou zložkou kurkumy je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov.
Táto trvalka z čeľade zázvorovité má zdurený článkovaný podzemok a dlho stopkaté listy. Medzi nimi vyrastá klas svetle žltých kvetov. Plodom je mnohosemenná kapsula. Semená sú s miskou. Obsahuje silicu, Limonén, kamfén, alfa- a betapinén, cineol, antioxidant kurkumín alebo škrob.
Hlavnou zložkou je kurkumín, ktorý dokáže zablokovať enzým podporujúci rast nádorov. Štúdie potvrdili, že táto látka môže pomôcť predchádzať alebo dokonca i liečiť niekoľko druhov rakoviny, vrátane prostaty, kože a hrubého čreva. Spoľahlivým bojovníkom pri prevencii rakoviny prostaty je v kombinácii s karfiolom, kedy môžu spoločne zastaviť vývin takéhoto ochorenia. Klinické testy u myší zase preukázali, že bráni šíreniu rakoviny prsníka do pľúc. Exotické korenie si vie poradiť i so vznikom melanómu kože, kedy spôsobuje zánik chorých buniek.
Na čo je: antioxidant, znižuje zápal, antikarcinogénny, antibakteriálny, antivírusový, antimikrobiálny a stimuluje imunitu.
https://idealline.sk/obchod/potraviny/koreniny-octy-a-dochucovadla/natura-produkty-gabriel-kurkuma-mleta-bio-100g/