Keď príloha, tak bulgur, kuskus, quinoa, amarant, pohánka, pšeno či kamut?

20. septembra 2018

Zdravé prílohy k hlavnému jedlu. Možnosti výberu príloh sú dnes už nespočetné, záleží len na tom, či máte chuť experimentovať. Niekoho prinútia iba zdravotné problémy, iných motivuje životný štýl, aby sa stravoval zdravšie. Všetko v názve spomenuté sú zdravé obilniny, ktoré majú veľké pozitíva na náš organizmus. Mnohé z nich sú ešte k tomu aj bezlepkové.

Bulgur:

je celozrnná a predvarená pšenica. Bulgur je pôvodom Stredomorská obilnina, predvarená z toho dôvodu, že trávenie je menej zaťažené rozložením tejto potraviny. Toto jedlo je výživné a je vhodné či pri chudnutí alebo pri zdravom životnom štýle. Bulgur je podobný ryži a tak ju pokojne môžete konzumovať ako – hlavné jedlo skombinované s inými potravinami alebo ako prílohu ku mäsu. A navyše bulgur je veľmi chutný a príprava jednoduchá.
Obsah účinných látok v bulgure je neuveriteľný, keďže ide o jednu potravinu. V porovnaní s ryžou má bulgur v sebe toho o mnoho viac: vodu, bielkoviny, tuk, vláknina, sacharidy, železo, vápnik, zinok, selén, horčík, meď, mangán, fosfor, draslík, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, Vitamíny A, B, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú a betakarotén.
Bulgur konzumujte 2 – 3 krát do týždňa v rôznych formách so zeleninou alebo s chudým mäsom. Môžete ho pridať do – cesta na chlieb či pečiva, šalátov, ryže, polievok, cestovín alebo ako samotné jedlo.

 

Kuskus:

je potravina, ktorá pochádza zo severu Afriky. Táto potravina sa vyrába z prosa, pšenice alebo z jačmeňa. Kuskus je vlastne maličká cestovina, tvarovaná do guliek, podobná výzorom – ako tarhoňa. Celozrnný kuskus je samozrejme zdravší alebo skôr jednoduchšie stráviteľný a k tomu má ešte aj viac vlákniny a minerálnych látok, ako klasický „biely“ kuskus.
Obsahuje vlákninu, bielkoviny, tuk, sacharidy, vitamíny a tiež minerálne látky a svojím obsahom účinných látok podporuje trávenie a je vhodný ako hlavné jedlo (obed, večera) pri chudnutí a aj ako súčasť zdravého životného štýlu. Táto vďačná potravina sa dá pripraviť na slano aj na sladko.
Príprava kuskusu je jednoduchá. Môže sa zalievať vriacou vodou a nechať 10 min. zakryté napučať, alebo na panvici s rozpusteným maslom opiecť, zaliať, krátko povariť, odstaviť a nechať vsiaknuť vodu. Pomer obilniny k tekutine závisí od druhu prípravy, ale pohybuje sa medzi 1:1,5 – až 2. Ochucovať sa môže rôzne aj počas prípravy.

 

Quinoa:

Drobné guľaté zrná, ktoré pripomínajú lúpané proso alebo kuskus, sa zaraďujú medzi pseudoobilniny. Výhodou pseudoobilnín je, že neobsahujú lepok. Podobne ako z pohánky alebo amarantu aj z nej je možné získať múku. Na prvý pohľad nenápadná quinoa patrí medzi výživové „bomby“. Môže sa pochváliť vysokým obsahom bielkovín (od 12 do 22 percent), radom vitamínov – napr. beta-karoténom, vitamínom C, kyselinou listovou, thiamínom alebo riboflavínom. Ponúka aj nezanedbateľný zdroj minerálov, obsahuje vápnik, železo, draslík, zinok alebo horčík. Vďaka vláknine je aj ľahko stráviteľná.
Quinoa nie je náročná na prípravu, po uvarení má jemnú, nadýchanú štruktúru a ľahko orieškovú chuť. Varí sa asi 15 minút – dva diely vody na jeden diel quinoy. Jej veľkou výhodou je možnosť úpravy či naslano (s korením, zeleninou), tak aj nasladko (napr. na raňajky s medom, ovocím, orechami alebo hrozienkami). Pri pečení môžete časť bežne používanej múky nahradiť quinoovou a zvýšiť tak výživovú hodnotu.

 

Amarant:

Amarant je bezlepková obilnina, vhodná hlavne pre celiatikov. Láskavec (amarant iným menom) totiž obsahuje všetky potrebné živiny pre správe fungovanie ľudského organizmu. Je plný kvalitných bielkovín, stopových prvkov, minerálnych látok a vitamínov. Jeho obsah výživných látok prevyšuje ostatné obilniny. Tromfol ich vďaka obsahu vlákniny, železa, vápnika, medi, zinku, horčíka, draslíka, vitamínov, ktoré sú pre telo dôležité ako A, B, C, E i kyseliny listovej. Skvelou náhradou za iné obilniny je aj preto, lebo obsahuje zdravý tuk. Jeho súčasťou sú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré bojujú so škodlivým cholesterolom. Netreba zabudnúť ani na lyzín, čo je cenná esenciálna aminokyselina, ktorá podporuje tvorbu mozgových buniek a tiež duševný vývoj.
Príprava amarantu je veľmi jednoduchá, podobná ako príprava ryže. Budete potrebovať 1 hrnček amarantových semienok, dva hrnčeky vody a štipku soli. Hrnček amarantových semienok prepláchnite vodou. Následne vložte do hrnca a zalejte dvoma hrnčekmi vody. Varte 20 minút.

 

Pohánka:

Pôvodne potravina chudobných, dnes jedna z najzdravších uznávaných superpotravín. Chráni vás pred voľnými radikálmi, pretože obsahuje antioxidanty a tiež vzácny vitamín P. Pomáha pri krvácaní, posilňuje žily a cievy, imunitu, no aj potenciu. Tajomstvo, ktoré v sebe ukrýva je množstvo účinných látok ako rutín (vitamín P), minerály – vápnik, fosfor, draslík, horčík, železo, ďalej nenasýtené mastné kyseliny, vitamíny skupiny B – B1, B2, vitamíny E, C a aminokyseliny. Vďaka svojmu bezlepkovému zloženiu je pohánka vhodná aj pre ľudí stravujúcich sa podľa bezlepkovej diéty.
Zaobstaráte si ju vo forme celých zŕn, múky, krupice či šrotu. Pripraviť sa z nej dajú napríklad lievance, chlieb, cestoviny, no používa sa aj ako závarka do polievok a pripraviť sa z nej dá aj chutná kaša, nákyp, či príloha k mäsu.

 

Pšeno:

Jej najväčším pozitívom je, že ide o obilninu, ktorá je zásaditá – ako jediná zo všetkých obilnín. Pšeno je vlastne proso bez semenných šupiek, čiže lúpané. Guličky sú malé, žltkasté a chutia sladkasto. Obsahuje bielkoviny (12 %), tuky (4 %), sacharidy (68 %), minerály a vitamíny (B). Má vysoký obsah železa a kremíka. Pšeno je dobre stráviteľné, výživné, chutné a sýte, vhodné aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám.
Pšeno sa dá pripraviť na rôzne spôsoby: varené, závarka, rizoto, na sladko alebo ako nákyp. Pomer potrebnej tekutiny závisí od druhu prípravy.

 

Kamut:

Kamut je určitý druh pšenice s príjemnou orechovou chuťou, ktorý predstavuje cenný doplnok pre správne stravovanie. Táto obilnina dodáva telu mnoho výživných látok ako sú bielkoviny, vláknina, rôzne minerálne látky a ďalšie. Je to najmenej alergizujúca potravina, ktorú môžete použiť ako prílohu, na výrobu chleba, alebo nápojov. Kamut (pšenica faraónov) posilňuje imunitný systém a má vysoký
obsah nenasýtených mastných kyselín, vitamínov (niacín, thiamín) a minerálov (horčík, zinok, fosfor,
železo).
Príprava kamutu je dlhšia ako ostatných obilnín. Je nutné ho pred varením namočiť aj na 12 hodín. Variť sa odporúča v tlakovom hrnci, skráti sa doba varenia. Potrebujete 1 hrnček kamutu, dva hrnčeky vody a štipku soli.