Histamínová diéta
Histamínová intolerancia (označovaná skratkou HIT) je stav kedy následkom nepomeru medzi prísunom histamínu v strave a schopnosťou ho odbúrať vznikajú rôzne zdravotné problémy ako: hnačky, nafukovanie, kŕče, bolesti hlavy podobné migréne, závraty, podráždenie kože – červené fľaky, vyrážky, svrbenie, akné, opuch nosovej sliznice, kýchanie, ťažkosti s dýchaním podobné astme, zhoršenie príznakov astmy, búšenie srdca, poruchy menštruačného cyklu, bolestivá menštruácia, potraty a podobne.
Príčinou HIT je nedostatok alebo znížená funkcia enzýmu diaminooxidáza (DAO) v tenkom čreve. Výskyt a intenzita príznakov sú individuálne – líšia sa od pacienta k pacientovi. Rovnako individuálny je aj zoznam potravín, po ktorých sa príznaky HIT objavia alebo zhoršia.
Najdôležitejšie zásady stravovania:
- jedzte len čerstvé potraviny (sledujte dátum spotreby potravín)
- Varené jedlo neskladujte v chladničke a neprihrievajte: skladovanie a prihrievanie stravy zvyšuje množstvo histamínu (histamín sa varom nerozkladá a v niektorých potravinách sa môže jeho obsah zvýšiť až 10 násobne, aj keď je jedlo skladované v chladničke).
- Vyhýbajte sa konzervovanej a mrazenej strave: čím dlhšie je potravina uskladňovaná, tým viac histamínu obsahuje a to aj v zmrazenom stave.
- Vyhýbajte sa potravinám, pri príprave ktorých bol použitý proces fermentácie alebo kvasenia.
- Uprednostňujte doma pripravenú stravu: máte tak kontrolu nad zložením a čerstvosťou potravín. Identifikujte potraviny, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti (aj ich množstvo) a následne sa im vyhýbajte.
- Obmedzte konzumáciu alkoholu: alkoholické nápoje obsahujú histamín (červené víno, sekt a pivo), zároveň blokujú aktivitu enzýmu diamniooxidáza.
Aby nedošlo k narušeniu príjmu základných živín, nájdite mieru, aké potraviny a v akom množstve je Vaše telo schopné tolerovať.
Základom je nízko-histamínová diéta. K najvhodnejším jedlám a nápojom patria:
- zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie, ovsené vločky
- chlieb a pečivo z nekysnutého cesta
- čerstvé mliekarenské výrobky: mlieko, čerstvý tvaroh, smotana
- zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorky, cesnak, huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka
- ovocie: jablká, melóny, hrušky, hrozno, rebarbora
- rastlinný olej
- čerstvé mäso a hydina (okrem kuraciny)
- ryby sa odporúčajú iba úplne čerstvé
- tepelne spracované vajcia
- z nápojov voda alebo nesýtená minerálna voda.
Ak diéta nestačí, alebo sa nechcete úplne vzdať Vašich obľúbených jedál, nezaobídete sa bez užívania liekov alebo výživových doplnkov na uľahčenie spracovania histamínu.