Histamínová diéta

16. januára 2018

Histamínová intolerancia (označovaná skratkou HIT) je stav kedy následkom nepomeru medzi prísunom histamínu v strave a schopnosťou ho odbúrať vznikajú rôzne zdravotné problémy ako: hnačky, nafukovanie, kŕče, bolesti hlavy podobné migréne, závraty, podráždenie kože – červené fľaky, vyrážky, svrbenie, akné, opuch nosovej sliznice, kýchanie, ťažkosti s dýchaním podobné astme, zhoršenie príznakov astmy, búšenie srdca, poruchy menštruačného cyklu, bolestivá menštruácia, potraty a podobne.

Príčinou HIT je nedostatok alebo znížená funkcia enzýmu diaminooxidáza (DAO) v tenkom čreve. Výskyt a intenzita príznakov sú individuálne – líšia sa od pacienta k pacientovi. Rovnako individuálny je aj zoznam potravín, po ktorých sa príznaky HIT objavia alebo zhoršia.

Najdôležitejšie zásady stravovania:

  • jedzte len čerstvé potraviny (sledujte dátum spotreby potravín)
  • Varené jedlo neskladujte v chladničke a neprihrievajte: skladovanie a prihrievanie stravy zvyšuje množstvo histamínu (histamín sa varom nerozkladá a v niektorých potravinách sa môže jeho obsah zvýšiť až  10 násobne, aj keď je jedlo skladované v chladničke).
  • Vyhýbajte sa konzervovanej a mrazenej strave: čím dlhšie je potravina uskladňovaná, tým viac histamínu obsahuje a to aj v zmrazenom stave.
  • Vyhýbajte sa potravinám, pri príprave ktorých bol použitý proces fermentácie alebo kvasenia.
  • Uprednostňujte doma pripravenú stravu: máte tak kontrolu nad zložením a čerstvosťou potravín. Identifikujte potraviny, ktoré Vám spôsobujú ťažkosti (aj ich množstvo) a následne sa im vyhýbajte.
  • Obmedzte konzumáciu alkoholu: alkoholické nápoje obsahujú histamín (červené víno, sekt a pivo), zároveň blokujú aktivitu enzýmu diamniooxidáza.

Aby nedošlo k narušeniu príjmu základných živín, nájdite mieru, aké potraviny a v akom množstve je Vaše telo schopné tolerovať.

Základom je nízko-histamínová diéta. K najvhodnejším jedlám a nápojom patria:

  • zemiaky, ryža, cestoviny, cereálie, ovsené vločky
  • chlieb a pečivo z nekysnutého cesta
  • čerstvé mliekarenské výrobky: mlieko, čerstvý tvaroh, smotana
  • zelenina: hlávkový šalát, karfiol, brokolica, čakanka, uhorky, cesnak, huby, cuketa, špargľa, cibuľa, reďkovka
  • ovocie: jablká, melóny, hrušky, hrozno, rebarbora
  • rastlinný olej
  • čerstvé mäso a hydina (okrem kuraciny)
  • ryby sa odporúčajú iba úplne čerstvé
  • tepelne spracované vajcia
  • z nápojov voda alebo nesýtená minerálna voda.

Ak diéta nestačí, alebo sa nechcete úplne vzdať Vašich obľúbených jedál, nezaobídete sa bez užívania liekov alebo výživových doplnkov na uľahčenie spracovania histamínu.