Diéta pri cukrovke

16. januára 2018

Diéta pri cukrovke alebo inak povedané cukrovka, iným menom diabetes sa už považuje za civilizačnú chorobu. Je to hormonálne ochorenie, ktoré sa prejavuje zvýšenou hladinou glukózy v krvi (lek. hyperglykémia) a poruchou metabolizmu sacharidov v ľudskom tele. Touto chorobou je postihnutých až 5% populácie. Porucha spracovania, vstrebávania a vysoká hladina cukru v krvi vyžaduje tiež špeciálnu diétu, v tomto prípade so sledovaním obsahu cukru v potravinách.

Typy cukrovky:

I. typ – typ cukrovky závislý od inzulínu. Je väčšinou zistený v detstve alebo u adolescentov, ale môže sa zistiť aj v dospelosti. Je charakteristický deštrukciou buniek pankreasu, čo vedie k úplnému chýbaniu inzulínu.
II. typ – cukrovka nezávislá od inzulínu. Druhý typ cukrovky je typický pre starších pacientov ale aj pre obéznych ľudí. Je charakteristický odolnosťou buniek v celom tele voči inzulínu, čo vedie k poruche spracovania glukózy a jej relatívneho nedostatku. Inzulín má často zvýšenú hladinu.
Gestačný typ – počas tehotenstva. Je to porucha, ktorá sa objavuje počas tehotenstva. Môže znamenať ohrozenie plodu, preto sa mu venuje veľká pozornosť.

Diéta pri cukrovke

Rozšírenosť tejto choroby rozvinula potrebu náhrady cukru iným sladidlom. Príroda aj tu ponúka stéviu, erythritol a xylitol. Stévia sa získava z listov rastliny rovnakého mena, erythritol je ovocný cukor a xylitol (brezový cukor) sa dnes prevažne vyrába z kukuričných klasov. Majú nižší glykemický index, aj percento sladivosti ako bežný cukor. V našom e-shope okrem spomenutých alternatív nájdete aj sirupy z agáve či ryže a množstvo iných druhov potravín vhodných pre túto diétu.