Bezzvyšková diéta

16. januára 2018

Bezzvyšková diéta je ordinovaná pacientom s ochorením čriev – Crohnova choroba, Ulcerózna kolitída a ostatné typy črevných kolitíd.

Pacienti trpia dlhodobejšími hnačkami, hlenmi a krvácaním z čriev. Tieto ťažkosti sa vyskytujú vo vlnách. Podľa závažnosti je treba túto diétu viac či menej sprísniť. Naviac u týchto pacientov je znášanlivosť jednotlivých potravín celkom individuálna.

Bezzvyšková diéta – ako na ňu?

Veľmi prísne je treba bezzvyškovú diétu dodržiavať v období akútnych ťažkostí súvisiacich s ochorením, v kľudovom období nemoci nemusí byť diéta tak prísna, ale je treba jej zásady stále zachovávať. Hlavným znakom diéty je konzumácie takých potravín, ktoré po spracovaní tráviacim systémom zanechávajú minimum nestráviteľných zvyškov, čím sa zníži mechanické dráždenie čreva a jeho následné reakcie. Z jedálnička by mali byť vyradené strukoviny a väčšina ovocia a zeleniny. V prípade ich konzumácie, musí byť zbavená šupiek a zrniek, najlepšie predvarená v kašovitej konzistencii. Ďalším hlavným pilierom je veľké obmedzenie cukrov v strave, hlavne cukrov zložených – sacharóza. Zložené cukry majú dlhší reťazec, preto je ich spracovanie náročnejšie. Pri ťažkostiach dochádza k ich špatnému spracovaniu, hromadí sa v čreve, kde dochádza k ich kvaseniu a ďalej zhoršujú črevné problémy postihnutého. Uprednostňuje sa preto používanie jednoduchých cukrov – glukózy, fruktózy.

Medzi hlavné potraviny patria lúpaná ryža, cestoviny, zemiaky, vajcia, a netučné mäso. Znášanlivosť ostatných potravín je individuálna. Ovocie a zelenina iba vo veľmi obmedzených množstvách a to len druhy, ktoré sú pacientom tolerované.

Dodržovanie, prísnosť a zloženie bezzvyškovej diéty je celkom individuálne a je závislá na zdravotnom stave pacienta. Pri diagnostike niektorého z uvedených ochorení by sa mali zásady dodržovať celoživotne a diétu priebežne upravovať  podľa momentálnych potrieb.

Veríme, že v ponuke nášho e-shopu nájdete skvelé potraviny v podobe rôznych cestovín, ryže a náhradných sladidiel, ktoré budú vyhovovať tomuto prísnemu diétnemu režimu.