Guarana

16. januára 2018

Paulínia nápojová alebo neformálne Guarana je rastlina z čeľade mydlovníkovitej. Je to popínavý ker pôvodom z Amazonskej panvy v Amerike. Látka pastovitej konzistencie, ktorá má stimulačné účinky na centrálny nervový systém a pripravuje sa zo semien tejto rastliny.

Najznámejšia je pravdepodobne pre svoje povzbudzujúce účinky, za ktoré vďačí kofeínu. Semená guarany ho obsahujú 3 až 4 percentá, čo je približne dvojnásobok oproti množstvu, ktoré sa nachádza v káve. Kofeín sa z guarany uvoľňuje do tela pozvoľna po dobu 6 až 8 hodín a vďaka tomu, že neprekysľuje žalúdok, je táto alternatíva zdravšia.

Guarana – vlastnosti a účinky na vaše zdravie

Guarana mierne zvyšuje krvný tlak a zrýchľuje tep, preto sa pri nadmernom užívaní môže objaviť nespavosť, bolesti hlavy, nervozita, pocity úzkosti či búšenie srdca.

Vďaka kofeínu, rastlinným silicám, tanínu, teobromínu, vitamínu C či vitamínom skupiny B a iným bioaktívnym látkam zvyšuje fyzickú aj psychickú výkonnosť, podporuje koncentráciu, znižuje únavu svalov, znižuje bolesť a podporuje účinnosť liekov proti bolesti.

V prírodnom liečiteľstve sa používa proti bolesti, ako diuretikum a účinne spaľuje aj tuky.

Je známa pre svoje povzbudzujúce účinky kedy dodáva energiu, zvyšuje koncentráciu, vitalitu a výdrž. Je známe že potlačuje únavu, zlepšuje činnosť srdca a krvný obeh, pôsobí na nervový aj telesný stav, stimuluje mozgové funkcie a podporuje mozgovú činnosť. Je vhodná pri nervových vypätiach, pri depresiách a môže sa použiť pri rekonvalescencii po dlhej chorobe. Môže tíšiť menštruačné bolesti. Je ideálna ako pri psychickej aj fyzickej záťaži. Ďalej môže byť Guarana súčasťou redukčných diét, pretože znižuje chuť k jedlu a stimuluje odbúravanie tukov. Guarana zlepšuje pamäť a sústredenie. V Brazílii ju užívajú ako výborné afrodiziakum.

 

Organiqa Guarana prášok raw organic 60 g