Moruša biela

28. mája 2018

Poznáme niekoľko druhov, ako napríklad moruša bielu, čiernu, červenú a trnavskú, ktorá vznikla krížením čiernej a červenej. Moruša biela je pôvodom z Číny, moruša čierna z Iránu. Známa je aj pod synonymom stromová malina.

V predpokladanej domovine sa plody sušili a mleli na prášok, ktorý slúžil ako náhrada cukru, pridávali ho do cesta na koláče, zákusky či lievance.
Čerstvá moruša je vhodná do ovocných pohárov a na prípravu kvalitného sirupu, džemu aj ovocného vína.

Má protizápalové a dezinfekčné účinky, pôsobí upokojujúco na horné dýchacie cesty. Listy moruše sú plné esenciálnych látok, vitamínov a stopových prvkov. Výťažky listov tohto druhu moruše sú často využívané v tradičnej čínskej medicíne. Jej hlavný prínos spočíva v znižovaní krvného tlaku a dosiahnutí telesnej a duševnej rovnováhy. Podporujú krvotvorbu, pomáhajú pri liečbe leukémie, hnisavej angíny, zápale hrdla, znižujú tlak. Kôra zo stromu pôsobí proti zápche. Redukuje hladinu cukru v krvi, znižuje hladiny cholesterolu a tuku, obsahuje resveratrol, ktorý blokuje pôsobenie rakoviny, bráni rastu nádorov. Z jej listov sa varí čaj.

Moruša obsahuje vlákninu, bielkoviny, vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, zinok, meď, selén, sodík, omega 3, omega 6 kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, cholín, luteín a kyselinu listovú.

Možné účinky na zdravie:

– podporuje imunitný systém
– prečisťuje organizmus
– chráni bunky pred radikálmi
– antiseptické účinky
– prevencia vzniku rakoviny
– prevencia vzniku kardiovaskulárnych ochorení
– odstraňuje kašeľ
– odstraňuje bolesti brucha a plynatosť
– podporuje pravidelnú stolicu
– normalizuje hladinu cukru v krvi
– znižuje vysoký cholesterol
– znižuje vysoký krvný tlak
– prevencia vzniku Anémii
– prevencia vzniku Osteoporózy
– podporuje tvorbu červených krviniek a kostnej hmoty
– upokojuje nervový systém