Goji bobule

16. januára 2018

Kustovnica čínska (Goji) je kríkovitá rastlina pochádzajúca z Číny, ktorá sa vyskytuje aj v Japonsku a Kórei. Má tvar červenej bobule a v každom plode sú semienka žltej farby.

Goji ako vitamínová bomba.

Obsahuje vitamín C, vitamín E a viaceré vitamíny skupiny B, konkrétne B1, B2B6. Vďaka tomuto zloženiu je skvelým prípravkom na posilnenie imunity. Navyše, goji obsahuje veľké množstvo betakaroténu, čo je provitamín A, ktorý funguje ako antioxidant. Ďalej obsahuje až 18 druhov aminokyselín a to vrátane všetkých 8 esenciálnych. Nájdete tu arginín, histidín, izoleucín, leucín, lyzín, metionín, fenylalanín, taurín, treonín, tryptofán a valín. 

V Goji sa nachádza celkovo až 21 stopových prvkov a tento počet naozaj prevyšuje bežné množstvo vo väčšine ovocia. Najviac dôležité sú železo, meď, vápnik, germánium, selén či fosfor. Navyše, germánium sa nenachádza v žiadnej inej rastline v tomto množstve a má veľmi silný protirakovinový účinok.
Goji je unikátne aj vysokým obsahom špeciálnych lycium sacharidov. Tieto látky majú veľmi silný antioxidačný efekt.

Obsahuje aj bielkoviny potrebné pre fungovanie chrupaviek a väzív. Nachádza sa tu aj rastlinný sterol beta-sitosterol, ktorý má protizápalový účinok, pomáha na prostatu a tiež na zníženie hladiny cholesterolu. Súčasťou obsahu kustovnice je aj vláknina pomáhajúca tráveniu.

Môžu prispieť k riadnemu fungovaniu krvného obehu, zraku, imunitného a vylučovacieho systému, ale môžu tiež pomôcť udržiavať krásnu pleť a podľa niektorých zdrojov je vynikajúce afrodiziakum. V oblasti pestovania z nich pripravujú aj čaj, ale je výborným doplnkom k müsli na raňajky a tiež sú fantastické k sladkostiam. Surové, pražené s čokoládovou sa rýchlo stávajú favoritom rodiny.