Bezlaktózová diéta

1. februára 2018

Bezlaktózová diéta:

Alebo bezmliečna diéta sa pacientom, zväčša kojencom nasadzuje pri reakcii na mliečne príkrmy, umelú výživu. Reakcia na niektorú zložku mlieka sa môže objaviť kedykoľvek behom života alebo v súvislosti s iným ochorením.

Reakcie môžu byť od miestneho podráždenia (začervenanie pokožky), zvracanie, hnačky, atopický ekzém až po prudkú reakciu – anafylaktický šok. Ďalšia indikácia k bezmliečnej, resp. k bezlaktózovej diéte je neznášanlivosť laktózy.

Pri bezmliečnej diéte je treba rozlišovať typy – neznášanlivosť napr. laktózy a alergiu na niektorú zložku mlieka – niektoré z bielkovín. Pri dokázanej alergii sú v krvi prítomné protilátky proti niektorej z bielkovín kravského mlieka – bežne sa v krvi skúmajú 4 druhy bielkovín. Reakcie organizmu na tieto látky sú alergického typu. Pri neznášanlivosti sa v čreve nevyskytuje, alebo len v malom množstve niektorý z enzýmov, ktorý má na starosti štepenie tejto zložky. Jednotlivé enzýmy sú nezastupiteľné, pretože v čreve dochádza k hromadeniu nestrávených zložiek potravy a k ich následnému kvasiacemu a hnilobnému procesu.

Naše odporúčanie:

Pacientom s bezmliečnou diétou sa doporučuje vynechať z jedálnička všetky potraviny, v ktorých je mlieko v akejkoľvek podobe. Napríklad bielkoviny, kazeín, syrovátka, podmaslie a pod., pretože u väčšiny výrobkov nie sú detailne rozpísané jednotlivé mliečne zložky. Naviac pri výrobných procesov nedochádza k úplnej separácii jednotlivých zložiek mlieka. Iba pri diétnych výrobkoch sú tieto jednotlivé zložky uvedené a spotrebiteľ si môže vybrať výrobok vhodný pre jeho typ diéty. Kojencom pri reakcii na mliečnu bielkovinu je predpisovaná náhradná kojenecká výživa s naštepenou bielkovinou. Pri silných reakciách či veľmi zvýšených protilátkach zas výživa, v ktorej sú tieto bielkoviny rozložené a štepené ďalej na jednoduchšie zložky. Bezlaktózová diéta je predpisovaná ľuďom s laktózovou intoleranciou a ľuďom s vrodeným metabolickým ochorením – vrodená laktózová intolerancia, galaktozémia. S vekom znášanlivosť laktózy organizmom klesá, pretože aktivita črevného enzýmu laktázy s rastúcim vekom klesá.

Ako náhrada by sa mohli osvedčiť výrobky obsahujúce sóju. Tie sú ale vhodné len pre jedincov, ktorí nemajú preukázanú alergiu, pretože u alergických jedincov je vysoké riziko (až 50%), že vznikne alergia aj na sóju. Vhodnou náhradou sú rastlinné mlieka ako ryžové, ovsené a pod. .

U kojencov je treba bezmliečnu diétu s vylúčením všetkých výrobkov s týmito zložkami dodržiavať naozaj prísne. Samozrejmosťou je vylúčenie všetkých mliečnych výrobkov, masla a margarínov a je treba používať len čiste rastlinné margaríny. S rastúcim vekom sa alergia môže utlmiť. U dospelých je znášanlivosť jednotlivých druhov výrobkov individuálnou záležitosťou. Je nutné čítať zloženie všetkých výrobkov, ktoré človeku s touto diétou podávate. Zložky mlieka sa vyskytujú takmer vo všetkých výrobkoch. Dokonca aj tam, kde by ste ho naozaj nehľadali – salámy, paštéty, sucháre, lieky a pod.. Zvláštnu pozornosť je treba venovať aj bežnému pečivu – mliečna zložka sa nevyskytuje len v „obyčajných“ rožkoch a v bežnom chlebe. Do ostatného pečiva sa pridáva syrovátka či podmaslie, ktoré predĺži trvanlivosť pečiva a zlepšuje jeho chuť. Najlepšie je teda kupovať pečivo balené, kde je uvedené jeho zloženie.