Bezlepková diéta

23. júna 2022

Bezlepková diéta je diétou, keď musí pacient zamedziť príjem potravy obsahujúcej lepok.
Je založená na konzumácii potravín, ktoré neobsahujú glutén (lepok). Lepok sa nachádza v obilninách, ktoré sú najbežnejšie pestované a používané. Hovoríme o pšenici, jačmeni, žite, tritikale a uvádza sa aj ovos. Medzi obilniny, ktoré naopak neobsahujú lepok patrí kukurica a ryža.

Bezlepková diéta je nezbytný a trvalý prostriedok pre liečbu a stabilizáciu stavu pri celiakii (intolerancia lepku). Gluten free diéta v obmenenej podobe je potrebná aj pri alergii na obilniny. V prípade alergie na obilniny je treba stanoviť, ktoré obilniny obsahujú alergény spôsobujúce vlastnú potravinovú alergiu. Do alergie na obilniny patrí napríklad aj alergia na kukuricu a v tomto prípade je treba počítať s vynechaním kukurice z jedálnička. Veľmi často sa bezlepková diéta využíva pre liečenie dlhodobých hnačkových ochorení.

Pre bezlepkovú diétu a jej dodržovanie je treba vziať do úvahy, že nejde len o vynechanie potravín, ktoré sú vyrobené z obilnín obsahujúcich lepok. Je treba sa vyvarovať všetkých potravín, ktoré obsahujú aj stopové množstvo lepku.

Bezlepková diéta a potraviny ktorým sa treba vyhnúť:

•  Múka (žitná, pšeničná, ovsená, špaldová, jačmenná)

•  Pečivo a chlieb z múky obsahujúcej glutén (vrátane celozrnného)

•  Cestoviny, knedlíky pripravené z múky obsahujúcej glutén

•  Ďalšie výrobky obsahujúce „lepkovú múku“ – napríklad prídavné látky, škroby, polievky, zmrzlina, rastlinné mäsá, korenie a sójové omáčky. U týchto potravín je nutné starostlivo sledovať etikety a zloženie výrobkov.

Nahradiť nepovolené suroviny je možné nasledovne:

– Využiť neobilné suroviny, ktoré reprezentujú väčšinou strukoviny (cícer, hrach, šošovica, fazuľa) a pre ich prípravu využiť makrobiotiku a makrobiotické princípy.
– Použiť ostatné obilniny, ktoré neobsahujú lepok – kukuricu, ryžu, pohánku (ktorá niekedy nie je zaraďovaná medzi obilniny), amarant (pseudoobilnina).