Tapiokový puding s jablkami a škoricou

26. októbra 2022

Tapioka je škrob, ktorý sa získava z koreňa manioku. Jej výhodou je, že neobsahuje lepok, takže je často súčasťou práve bezlepkového varenia a pečenia. Známe produkty z tapioky sú tapioková múka a škrob.  Asi najznámejšou formou sú však tapiokové perly, z ktorých sa pripravujú rôzne pudingy a dezerty.

Prinášame Vám teda jednoduchý recept na puding, ktorý sa hodí ako na raňajky, tak aj na zahnanie chute po sladkom.

Potrebujeme (na dve porcie): 

  • 50 gramov tapiokových perál
  • 200 ml vody
  • 200 ml kokosového mlieka (s min. obsahom 60 – 70 % kokosového extraktu)
  • 1 lyžica medu (alebo akéhokoľvek iného sladidla), my sme skúsili javorový sirup
  • 1 stredne veľké jablko
  • cejlónska škorica

Postup:

  • Perly namočte do vody – najlepšie cez noc.  Zmäknú a zdvojnásobia svoj objem.
  • Dajte ich do hrnca spoločne s kokosovým mliekom. Varte asi 8 – 10 minút, kým puding nezhustne.
  • Stále ho miešajte, nech sa neprichytí. Oslaďte medom – my sme ochutnali s javorovým sirupom – nalejte do pohárov a dajte do chladničky vychladnúť.
  • Jablko ošúpte, zbavte kôstky, nakrájajte na malé kúsky, dochuťte škoricou a poduste. (Môžu sa rozmixovať aj na hladké pyré). Nasypte do pohára na puding.

Tapioka je síce zdravá, ale celkom kalorická a výdatná. Obsahuje hlavne veľa sacharidov. Pozor by si teda na ňu mali dávať hlavne diabetici a ľudia, čo sa snažia schudnúť.

Ak ste sa rozhodli pripraviť puding na raňajky, môžete si byť istí, že hlad nebudete mať až do obeda!