Tapiokový puding s jablkami a škoricou
Tapioka je škrob, ktorý sa získava z koreňa manioku. Jej výhodou je, že neobsahuje lepok, takže je často súčasťou práve bezlepkového varenia a pečenia. Známe produkty z tapioky sú tapioková múka a škrob. Asi najznámejšou formou sú však tapiokové perly, z ktorých sa pripravujú rôzne pudingy a dezerty.
Prinášame Vám teda jednoduchý recept na puding, ktorý sa hodí ako na raňajky, tak aj na zahnanie chute po sladkom.
Potrebujeme (na dve porcie):
- 50 gramov tapiokových perál
- 200 ml vody
- 200 ml kokosového mlieka (s min. obsahom 60 – 70 % kokosového extraktu)
- 1 lyžica medu (alebo akéhokoľvek iného sladidla), my sme skúsili javorový sirup
- 1 stredne veľké jablko
- cejlónska škorica
Postup:
- Perly namočte do vody – najlepšie cez noc. Zmäknú a zdvojnásobia svoj objem.
- Dajte ich do hrnca spoločne s kokosovým mliekom. Varte asi 8 – 10 minút, kým puding nezhustne.
- Stále ho miešajte, nech sa neprichytí. Oslaďte medom – my sme ochutnali s javorovým sirupom – nalejte do pohárov a dajte do chladničky vychladnúť.
- Jablko ošúpte, zbavte kôstky, nakrájajte na malé kúsky, dochuťte škoricou a poduste. (Môžu sa rozmixovať aj na hladké pyré). Nasypte do pohára na puding.
Tapioka je síce zdravá, ale celkom kalorická a výdatná. Obsahuje hlavne veľa sacharidov. Pozor by si teda na ňu mali dávať hlavne diabetici a ľudia, čo sa snažia schudnúť.
Ak ste sa rozhodli pripraviť puding na raňajky, môžete si byť istí, že hlad nebudete mať až do obeda!