Špaldové bagetky

1. februára 2018

Naša šikovná gazdinka a fanúšička nám poslala síce iba obrázok na špaldové bagetky, ale aj z toho sa nám slinky zbiehali. Použila ingrediencie z našej ponuky a takto sa nám pochválila. Z tohto cesta si môžete pripraviť aj žemle, sendvič, či toustový chlieb. Pečivo je vynikajúce a mäkučké aj na ďalší deň.

Potrebné prísady:

  • 350 g hladkej múky T-650,
  • 150 g špaldovej celozrnnej hladkej múky,
  • 1 lyžička soli,
  • 1,5 dl vody,
  • 1 vajíčko,
  • 50 g Hery,
  • kvások: 1 dl mlieka, 1 lyžička cukru, 1/2 kocky droždia
  • na posypanie: hrubozrnná himalájska ružová soľ, celá rasca, sezamové semienka (svetlé,alebo čierne), ľanové semienka, slnečnicové semienka…kombinujte podľa chuti 🙂

Postup:

Jednotlivé múky preosejeme, otruby, ktoré ostanú v sitku pridáme tiež. Pridáme rovnú lyžičku soli, premiešame, v prostriedku si urobíme priestor pre kvások, vajíčko, roztopené vlažné maslo, vodu, vypracujeme cesto – môžete si ho nechať vymiesiť aj v domácej pekárničke. Vymiesené cesto poprášime hladkou múkou, zakryjeme a necháme kysnúť 1 a 1/2 hod.
Cesto po vykysnutí preložíme na jemne pomúčenú dosku, rozdelíme ho zvisle na polovicu a ešte priečne na polovicu – z každej časti vytvarujeme bagetu. Každú časť prevrátime – tá časť, ktorá bola na spodku dosky, bude na vrchu, zatočíme ako rolku. Cesto je pružné a nelepí, takže si nemusíte dosku veľmi múčiť, len podľa potreby. Takto zrolovanú časť ešte dlaňami vyšúľame do požadovanej dĺžky.
Preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, nožíkom urobíme zárezy a necháme podkysnúť ešte 1 hodinu. Medzitým si rúru vyhrejeme na 200° C, bagetky tesne pred vložením potrieme vodou, posypeme hrubou soľou, rascou, sezamom – podľa chuti a pečieme ich asi 12-13 min. dozlatista.
Pečivko po upečení necháme vychladnúť.

Dobrú chuť!

Naturmind Himalájska soľ ružová hrubá 1kg

Natura Produkty Gabriel Špaldová múka celozrnná hladká 100% 1kg

Biorganik čierne sezamové semiačka 250g 

Éden Prémium ľanové semienka 500g