Krémová karfiolová polievka
Krémová karfiolová polievka
Ingrediencie:
500 g karfiol
1 ks zemiaky
500 ml mlieko
250 ml zeleninový vývar
podľa chuti: himalájska soľ
biele mleté korenie
muškátový oriešok
1 PL citrónová šťava
125 ml smotana na šľahanie
1ks vaječný žĺtok
2 PL petržlenová vňať
Postup:
Karfiol umyjeme, rozdelíme na ružičky. Zemiak ošúpeme, umyjeme a nakrájame. Do hrnca nalejeme mlieko a zeleninový vývar. Pridáme karfiol a zemiak. Varíme na miernom ohni domäkka a celú polievku rozmixujeme ponorným mixérom. Dochutíme himalájskou soľou, bielym korením a citrónovou šťavou. Zahustíme smotanou rozšľahanou so žĺtkom a polievku mierne prehrejeme. Ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a môžeme podávať.