CHIA
Chia je starobylá potravina mayskej, aztéckej a indiánskej civilizácie. Je kompletným zdrojom bielkovín, obsahuje dva až trikrát viac bielkovín ako ostatné obilniny.
Chia – vlastnosti a účinky na vaše zdravie
V dostatočnom a optimálnom pomere môžu poskytnúť omega-3 a omega-6 mastných kyselín, bielkoviny, vitamíny, minerály a antioxidanty. Obzvlášť je bohatá na kyselinu alfa-linolénovú, ktorá účinne podporuje kardiovaskulárne funkcie. Tým, čo dodržiavajú diétu semiačka slúžia ako doplnková výživa. Má chuť ako lieskové oriešky, preto sa nimi môžu ochutiť mnohé jedlá.
- Sú výborným zdrojom energie – 30 g semienok obsahuje 137 kcal, zdravé tuky, kvalitné proteíny, vlákninu, minerály a stopové prvky. Jedná sa o potravinu, ktorá uvoľňuje energiu postupne.
- Podporujú zdravie kostí preto, lebo sú slušným zdrojom vápnika.
- Sú pomocníkmi pri budovaní svalovej hmoty, pretože obsahujú proteíny a ďalšie dôležité látky, ktoré podporujú zdravie svalov.
- Spomaľujú starnutie kvôli obsahu antioxidantov. Vedci z mexického mesta Irapauato zistili, že chia obsahujú také množstvo antioxidantov, ktoré dokáže zneškodniť až 70 % voľných radikálov.
- Sú prospešné pre tráviaci trakt, nakoľko sú nabité vlákninou. Navyše pomáhajú stabilizovať hladinu krvného cukru, čím zabraňujú prejedaniu i vzniku cukrovky.
- Omega-3 tuky sú nesmierne dôležité pre zdravé srdce a majú protizápalové vlastnosti.
- Vápnik a fosfor podporujú zdravie zubov.
Na čo je dobré: Zdroj proteínov, antioxidantov, s vysokým obsahom bielkovín, omega mastných kyselín, môže pomôcť obnoviť rovnováhu cholesterolu.