Acai Berry
Acai berry je považované za jednu z najzdravších potravín na našej planéte.
Acai rastie v trsoch na palmách. Plody sú v priemere veľké 1 – 2 cm. Na rozdiel od hrozna a iných plodov Acai ovocie má len jednu veľkú kôstku, ktorá tvorí až 80 % plodu. Každý trs Acai palmy má takmer tisíc bobúľ ovocia. Nezrelé plody sú zelenej farby a pri dozrievaní je ich sfarbenie špecificky tmavo purpurové.
Acai berry bolo najskôr používané domorodými kmeňmi amazonskej džungle, ako energetický nápoj, povzbudzovač pri love a ako zdroj sexuálnej energie. Vysoko energetické ovocie im naviac pomáhalo budovať silný imunitný systém, bojovať s infekciami, ochraňovať srdce, udržovať dobrú náladu a užívanie si zdravého života.
Možné liečivé účinky tohto ovocia sa prejavujú najmä v oblastiach:
– pre posilnenie imunitného systému, zlepšenie krvotvorby, regenerácie buniek, podporuje zdravý spánok a chudnutie,
– pomáha proti všetkým formám vírusových ochorení,
– znižuje hladinu cholesterolu v krvi, pôsobí regeneračne na steny ciev a zároveň zlepšuje ich elasticitu,
– zlepšuje biosyntézu hemoglobulínu a tým aj tvorbu červených krviniek,
– zvyšuje schopnosť koncentrácie, posilňuje pamäť a eliminuje depresívne stavy,
– prečisťuje a detoxikuje organizmus, spomaľuje proces starnutia buniek,
– napomáha pri vyprázdňovaní a tým predchádza rakovine hrubého čreva a chorobám tráviaceho traktu,
– posilňuje kosti a chrupavky,
– pôsobí preventívne, antioxidanty zohrávajú kľúčovú úlohu pri ochrane voči tvorbe nádorov a kardiovaskulárnych ochorení,
– spomaľuje degeneratívny proces starnutia,
– redukuje hmotnosť a pomáha udržiavať štíhlu postavu,
– zvyšuje sexuálnu aktivitu,
– podporuje regeneráciu svalov pri zvýšenej fyzickej aktivite, je vynikajúcim doplnkom pre športovcov.
Obsahuje vitamíny: A, B1, B2, B3, C, E. Minerálne látky: vápnik, železo, sodík, horčík, meď, mangán, draslík. Obsahuje proteíny, dobré mastné kyseliny, draslík, vlákninu (viac ako 40 %), bielkoviny, glykoproteíny a esenciálne mastné kyseliny, Omega 6 a 9. ACAI obsahuje viac ako dvojnásobok antioxidantov v porovnaní s borievkami a 30 krát viac anthokyaninu ako červené hrozno.