Popis
Odporúčané dávkovanie: 10 – 15 g denne.
Kakao sa vo všeobecnosti považuje za bohatý zdroj antioxidantov ako sú prokyanidíny a flavonoidy. Tým sú pripisované omladzujúce účinky. Epikatechín obsiahnutý v kakau má podľa výskumov rôznorodé pozitívne účinky na ľudské zdravie. Množstvo antioxidantov sa klasifikuje tzv. ORAC jednotkami – kakao ich obsahuje viac než 500 (napr. u nás na antioxidanty bohaté čučoriedky obsahujú cca 50 ORAC).
O kakau je známe, že má aj povzbudzujúce účinky. Tie spôsobuje látka s názvom theobromín, ktorý má jemný, dlhotrvajúci stimulačný účinok na organizmus, používa sa aj v medicíne ako diuretikum, vazodilatans a srdcové stimulans. Teobromín v kakau nie je pre ľudí toxický ani pri konzumácii veľkého množstva. Teobromínu vďačí kakao aj za svoju horkú chuť.
Kakao obsahuje nenasýtené mastné kyseliny omega 6, ktoré sú však v čokoládach pražením znehodnotené na zdraviu škodlivé transmastné kyseliny.
Kakao rovnako obsahuje veľa minerálov a vitamínov. Je zdrojom hořčíka, železa, síry, chrómu, mangánu, zinku a medi.
Použitie:
- pridajte do kaše, cereálií, müsli
- použite so sušeným ovocím a orechami do zmesi na mlsanie
- pridajte do dezertov v surovom stave
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.