Popis
Výrobca: Maďarsko s certifikátom 100% pravosti špaldy – nemiešaná, 100% celozrnná špaldová múka
Krajina pôvodu: Maďarsko
Hlavné benefity špaldovej múky:
- Vysoký obsah bielkovín (17%) , ktoré majú významnú nutričnú hodnotu a iné zloženie aminokyselín ako bielkovina bežnej pšenice.
- Tuk, ktorý obsahuje (2,5%) má priaznivé zloženie mastných kyselín najmä kvôli vysokému podielu nenasýtených mastných kyselín.
- Je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A a E a tiež minerálne látky (fosfor, draslík, horčík, vápnik, zinok).
- Vysoký obsah lepku v špalde jej dáva vynikajúce pekárenské vlastnosti a pečivo zostáva dlhšie čerstvé a šťavnaté.
- Špalda stimuluje imunitný systém a obsahom beta-karoténu pôsobí regeneračne na telové bunky a chráni telo pred infekciami.
- Špalda je ľahšie stráviteľná než všetky ostatné obilniny v akejkoľvek podobe.
- Pri konzumácii špaldy sa tuk v tele neukladá tak intenzívne (napríklad sliepky kŕmené špaldou znášajú viac vajec, ale netučnejú).
- Na zasýtenie vám stačí menšie množstvo jedla pripraveného zo špaldy, pretože vás zasýti skôr. Je to zrejme spôsobené nižším glykemickým indexom špaldových zŕn.
- V porovnaní s ostatnými obilninami je špalda omnoho prospešnejšia pre vaše zdravie, pričom jej využitie je skutočne všestranné. Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko rovnako ako ste boli zvyknutí z tej klasickej – koláče, palacinky, chlieb, cestoviny, knedľu atď. Zo špaldy sa dá dokonca pripraviť káva, ktorá je bez kofeínu a vyniká skvelou chuťou.
- Pomáha zmierniť napríklad tieto zdravotné problémy:
– Vďaka vysokému obsahu vlákniny , pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom.
– Vďaka kombinácii živín ktoré obsahuje, je obzvlášť prospešná pre ľudí trpiacich migrénou, aterosklerózou, či cukrovkou.
– Pomáha pri vysokom cholesterole, či vysokom krvnom tlaku.
– Špalda nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu (Pozor obsahuje však glutén a nie je vhodná pre celiatikov aj keď niektorí ju tolerujú bez problémov. Môže to byť spôsobené tým, že glutén v špalde má iné zloženie, ako glutén v pšenici).
– Špalda je psychofarmatikum prvého stupňa, no bez škodlivých účinkov – upokojuje a posilňuje psychiku.
– Má aj protirakovinové účinky, a to práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek. Spomínané estrogény prírodného pôvodu môžu podľa niektorých odborníkov pôsobiť priaznivo pri hormonálne predurčených druhoch nádorových ochorení.
Výživové hodnoty v 100 g:
Energia: 1468 kJ/350,6 kcal
Bielkoviny: 17,3 g
Sacharidy: 68,3 g
Tuky: 1,4 g
Recenzie
Nikto zatiaľ nepridal hodnotenie.