Korenie či bylinka?

15. marca 2019

Estragón, Koriander, Kardamon a Nigella. Čo je čo? Je to korenie či bylinka?

Estragón:

Táto bylinka je síce nenápadná rastlinka, no je veľmi nápomocná ako liečivá bylina a aj ako korenina. Estragón môžete použiť napríklad na odstránenie bolestí

(brucha, zubov, hlavy), zlepšenie svojho trávenia, problematického spánku alebo na prečistenie tela. Podporuje imunitu, zvyšuje chuť do jedla, odstraňuje plynatosť, zlepšuje vyprázdňovanie, má silné antiseptické účinky, podporuje funkciu obličiek a pečeni a upokojuje nervový systém.
Estragón sa najčastejšie používa do studenej kuchyne. Pridať po úprave ho môžete: ku pečenému mäsu, pečeným alebo vareným zemiakom, do zeleninových či cestovinových šalátov, polievok, omáčok, nátierok alebo do zaváranej zeleniny.

 

 

Koriander:

je liečivá bylina s celým radom výhod a spôsobov využitia. Koriander totiž obsahuje 11 zložiek silíc (esenciálnych olejov), 6 druhov kyselín vrátane askorbovej – teda vitamínu C a kopu ďalších minerálov a vitamínov s významnými zdravotnými účinkami. Koreniny majú pozitívne účinky hlavne na tráviaci systém, ale okrem toho aj podporuje imunitný systém,

pôsobí ako prevencia civilizačným ochoreniam, má antiseptické, antimikotické a detoxikačné účinky. Pomáha pri nechutenstve (anorexia a bulímia), odstraňuje plynatosť, bolesti brucha a žalúdka, podporuje hojenie pokožky a kožných chorôb a zabezpečuje dobrý stav kože a vlasov. Odstraňuje bolesti a zápaly kĺbov, upokojuje nervový systém, dodáva energiu, povzbudzuje funkciu mozgu a sústredenia, zlepšuje kvalitu spánku a pomáha pri bolesti hlavy (migréna).
Koriander si môžete zabezpečiť vo forme listov, semienok celých, ale aj mletých. Hodí sa na: mäsové alebo rybacie jedlá, zeleninové alebo cestovinové šaláty, zemiakové jedlá, polievky, nátierky, ku strukovinám, pri pečení chleba alebo iného pečiva, alebo vo forme čaju.

 

 

Kardamon:

Táto korenina pochádza z Indie. Má zvláštnu korenistú, trošku sladkastú chuť. Bohaté využitie má v potravinárstve, medicíne, ale aj v tabakovom priemysle a pri výrobe likérov a parfumov.

Kardamom však môžeme využiť aj doma, a to nielen ako zaujímavú koreninu, ktorá dodá pokrmu osobitú chuť, ale pre zlepšenie svojho zdravia. Pomáha k správnemu tráveniu, pôsobí preventívne proti rôznym vírusom, má posilňujúci účinok na organizmus, napomáha zmierniť reumatické bolesti, pôsobí proti plynatosti, srdečnej slabosti, pri liečbe zápalu ďasien a zubov. Je vhodný ako prevencia pri ochoreniach dýchacích ciest, astme a zápale pľúc. Uľaví pri bolestiach v krku, obličkových a žlčníkových kameňoch, má overený účinok na upokojenie žalúdka a celého tráviaceho ústrojenstva. Pomáha pri strese, únave alebo depresii a  zlepšuje kvalitu zraku.
V gastronómii sa používa jeho plod – čiže semeno, a to v celej i mletej forme, čiernej a zelenej farby. Kardamom, ktorý je inak aj súčasťou karí korenia, sa používa do nápojov, zeleninových, mäsových, aj sladkých pokrmov, vrátane koláčov a koláčikov. Je však vhodný aj na dochutenie omáčok, šalátov , či údenín, mletého i prírodného mäsa. Pre zvýraznenie chuti ho môžeme pridať do džemov, marmelád, kompótov, ale aj do medovníčkov. Ak chceme, aby káva, či čaj získali osobitú chuť, môžeme do nich pridať trochu kardamomu.

 

 

Nigella

Semená čiernej rasce (černuchy) patria medzi jedny z najviac cenených liečivých rastlín v histórii. Olej z čiernej rasce má protizápalové, protiplesňové a antibakteriálne účinky. Pôsobí tiež

ako analgetikum na zmiernenie bolesti. Pomáha proti vyčerpaniu, zvyšuje imunitu, znižuje krvný tlak, upokojuje nervový systém, upravuje trávenie a lieči rôzne kožné choroby. Považuje sa za jednu z najsilnejších anti-karcinogénnych bylín.
Užívať a používať sa môže vo forme oleja a semien. Vzhľadom k tomu, že má pikantnú, orechovú príchuť, môžete ňou posypať jedlo alebo ju použiť do šalátov (buď celé semienka alebo pomleté).